Garantert norsk fornybarsatsing i Honduras

GIEK har utstedt garanti til Eksportkreditt Norge for lån på inntil USD 62 millioner i forbindelse med at det norske solenergiselskapet Scatec Solar skal bygge solkraftverket Agua Fria i Honduras på 60 megawatt (MW).

– Satsingen vår på fornybare energiprosjekter er viktig for norsk eksport. Det bidrar til verdiskaping både hjemme og ute, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Etableringen er en del av en større satsing, der myndighetene i Honduras vil etablere flere hundre MW i ny fornybar kraftproduksjon. Kraftverket vil gjøre Honduras’ kraftproduksjon mindre avhengig av importert fossilt brennstoff.

Viktig for fornybarsatsingen til GIEK
Dette er det første solenergiprosjektet i Mellom Amerika GIEK er med og finansierer. GIEK har tidligere stilt garantier i forbindelse med at Scatec Solar har levert kraftverk i Tsjekkia og i Sør-Afrika.

- Dette er et viktig og spennende prosjekt i GIEKs satsing innen fornybar energi. Vi er stolte av å kunne bistå selskapet og å være med å finansiere et stort fornybarprosjekt, sier Odd Solheim som er saksbehandler på fornybar energi i GIEK.

Del av en større satsing for Honduras
I dag utgjør forbrenning av fossile brennstoffer mer enn halvparten av kraftproduksjonen i Honduras. Det sentralamerikanske landet har en målsetting om at fornybar energi skal utgjøre 60 prosent av forbruket innen 2020.

Prosjektet gjennomføres under en støtteordning for fornybar energi i Honduras. Agua Fria er allerede under bygging og vil trolig produsere strøm allerede fra sommeren i år. Det er inngått en kraftavtale med tjue års løpetid med det nasjonale kraftselskapet ENEE garantert av Den honduranske staten.

-Vi er glad for den støtten GIEK og Eksportkreditt Norge har gitt vårt prosjekt i Honduras. GIEK er en viktig partner for oss og sikrer at Norge bidrar til utbygging av meget viktig fornybar kraftforsyning i utviklingsland, sier CEO Raymond Carlsen i Scatec Solar.

Scatec Solar – Solkraftverket Agua Fria (60 MW)

Scatec Solar ASA skal bygge solkraftverket Agua Fria på 60 MW under en EPC (engineering, procurement and construction)-kontrakt. Kjøper er prosjektselskapet Producción de Energía Solar y Demás Renovables, S.A. de C.V. (Proderssa) i Honduras. Proderssa eies av Scatec Solar, Norfund og den lokale partneren PEMSA. Prosjektet gjennomføres under en støtteordning for fornybar energi i landet, og det er inngått en 20 års kraftavtale med det nasjonale kraftselskapet garantert av Den honduranske staten.