Afrikas største solkraftverk åpnet

Tirsdag 12. november åpnet statssekretær Pål Arne Davidsen (UD) Afrikas største solkraftverk i Kalkbult i Sør-Afrika. – En stor dag for Sør-Afrika, for Scatec Solar og for Norges satsing på fornybar energi, sa Davidsen.

Åpningen innebærer at solkraftverket i Kalkbult står klart hele tre måneder før tidsplanen.

Anlegget er bygget med garantier fra GIEK. Det 105 hektar store solkraftverket på 75 MW, som befinner seg i en av Sør-Afrikas fattigste regioner, vil kunne forsyne hele 33.000 sør-afrikanske husholdninger med strøm, og er en del av Sør-Afrikas storstilte satsing på fornybar energi.

Norske Scatec Solar leverer og er deleier i solkraftverket Kalkbult. Arbeidet med å tilrettelegge prosjektet har skjedd delvis i Norge og delvis av Scatec Solars tyske og sør-afrikanske datterselskaper, mens hovedkomponentene er levert av leverandører i Kina, Tyskland og Sør-Afrika.  

Satsningsområde for GIEK

GIEK har bidratt med store garantier for solkraftverket i Kalkbult.

– Vi gratulerer Scatec Solar med åpning av Kalkbult-kraftverket. Det gleder oss å se at Scatec innfrir ikke bare våre men også de andres forventninger. Fornybar energi er et satsingsområde i GIEK, og vi bidrar gjerne med garantier til finansiering av slike prosjekter, sier Ute B. Fosså, GIEKs Head of Renewable Energy.

Gjennom prosjekter som Kalkbult, får Sør-Afrika et skikkelig løft innen fornybar energi.

– Det er gledelig at norske selskaper og norsk eksportfinansiering bidrar til det. Også den positive effekten prosjektet har for lokalbefolkningen er et klart pluss, avslutter Fosså.